Deze woorden, libra-solidus-denari betekent zoveel pond, zoveel shilling en zoveel pence. Daarmee gaven de Britten voor 1971 mee aan dat iets bijvoorbeeld drie pond , vijf shilling en zeven pence kost. Dit geld systeem was in het begin voor mij ingewikkeld maar al snel had ik het onder de knie.Ik moest ook wel omdat ik een tijdje in mijn jeugd in Lancashire woonde. Net zo als de afstanden berekend werden in miles, yards, foot en inches. Of, als het oppervlaktematen betrof in square mile, acre, square yard, square foot en square inch. En als het inhoudsmaten betrof heet het weer een Quar, bushel, gallon, quart,pint of gill. Dan hebben we ook nog de volumematen zoals een registerton, cubic yard, cubic foot en cubic inch. Als je op de weegschaal gaat staan dan kun je tot slot nog een long ton, hundredweight, quarter, stone, pound, ounce, troy pound, troy ounce en een penny weight wegen. Daar houd ik van en het is voor mij onlosmakelijk verbonden met het Verenigd Koninkrijk. Nog steeds moet ik wennen aan de verandering die de Britten in hun geldsysteem hebben aangebracht sinds 1971. Ik had het juist zo goed onder de knie. Het gaf iets speciaals aan dat koninkrijk van het Huis van Saksen-Coburg-Gotha.
Na veel wikken en wegen, door een onnoemelijk groot verzet van de Britten heeft Brussel besloten dat de rest van de Britse standaard maten en gewichten en zo behouden mogen blijven. En daarmee heeft de Britse bevolking maar mooi mee aangetoond dat standvastig volksverzet loont.Zo blijft Engeland toch nog Engeland, in al zijn culturele rijkdom.
De afbeelding is geschilderd door George Callaghan en het heet: All bar nun.
Van die standvastigheid kunnen wij hier nog wat leren. Maar al te vaak leggen we ons hier ergens bij neer. Laten we het gebeuren..
Daarentegen hebben wij een hoop verkwanseld. Jammer…