De inpoldering van zo,n slordige 2412,30 vierkante kilometer afgesloten zee is op zesduizend hectare na volgens plan verlopen. Er bleef daar water achter. En daarvan is weer zo,n tweeduizend hectare droog gevallen. En zo ontstond er een gebied dat moet lijken op een stukje Oer-Holland. Zeggen ze. In dat gebied kwam niet het geplande industrie-gebied, door geldgebrek.
Men moet flink diep graven op die oude bodem van de Zuiderzee om vast te kunnen stellen hoe het er heel vroeger uitgezien moest hebben. In een tijd dat de Zuiderzee nog een meer was waar wat eilandjes in lagen. Een meer waar zo,n twee rivieren door heen stroomden naar de Noordzee. Op oude kaarten is er welliswaar een geografisch beeld van vastgelegd maar de kwaliteit van het kaart-maken in die tijden was nog niet zo nauwkeurig. Tot nu toe heeft men er een paar oude bouwwerken, een burcht en een kasteel, gevonden. En sporen die de mens uit de nieuwe steentijd (4900-3400 voor Christus) nabij Swifterband hebben achter gelaten. Over het uiterlijk van dit gebied wat betreft de flora en fauna is het slechts gissen.
In 2004 verwierf de Oostvaardersplassen het Europees diploma voor natuurbeheer. Dit jaar zal het moeten voldoen aan een aantal aangegeven zaken om deze status te kunnen behouden. De groeidrift van Almere en Lelystad zullen ervoor zorgen dat dit een moeilijke opdracht wordt. Het overgangs gebied tussen deze beide steden met de Oostvaardersplassen is tegenwoordig nihil geworden. Samen met het kassengebied bij Almere is dat een groot obstakel.
De Oostvaardersplassen is een prachtig natuurgebied waar we trots en zuinig op moeten zijn.
Bij ons, naast Apeldoorn, heb je het Beekbergerwoud. Het laatste oerbos van Nederland is hier eind 19e eeuw veranderd in landbouwgrond. Nu wordt er door veranderend inzicht weer met heel veel moeite een oerboskarakter gecreëerd.
Dat mag de Oostvaardersplassen niet overkomen! Gewoon koesteren en de natuur zich laten ontwikkelen.
Sommige stukken natuur moeten gewoon een beschermde status krijgen waar je als stad of provincie niet aan mag komen.
Zou eeuwig zonde zijn als er nog meer natuur verloren gaat, er is al teveel verloren wat dat betreft.
Over 2000 jaar vindt men resten van de Euromast en besluit die te restaureren als zijnde Oer-Hollands. Al met al is dit toch een aardig project wat ons verteld over de vroegste bewoners van deze contreien.
Ik blijf het in feite zonde vinden van de Zuiderzee, het Ijselmeer, net zoals ik het zonde vind als ze hier een stuk natuur verpesten door een uitdieping of een WCT, en ergens anders nep natuur aanleggen.
Maar dat wat er is moet blijven bestaan.
@Henk: Gelukkig zijn er mensen die meer zien dan alleen een hoop bomen in een bos.
@Me: En moeten bestuurders die regels niet, omdat het hen en hun vastgoed-vriendjes goed uitkomt, zomaar veranderen.
@Mannie: Dat is zeker waar.
@Terrence: Als men z,n geschiedenis niet kent mist men een hoop. Archeologie is keer op keer een ondergeschoven kind.
@Redstar: Als we alle polders weer terug zouden geven aan het water zou er weinig overblijven van het overgrote deel van Zeeland, Holland Friesland en een deel van Utrech en Gelderland. Nep natuur bestaat volgens mij niet, hooguit gecultiveerde natuur. En dat doen bijvoorbeeld boeren al eeuwen lang.
Of ze nu wel of niet een status krijgen, wat er is is mooi, en daar moet men het maar mee doen.
Paal en perk stellen, tot hier en niet verder!
Ooit liepen er mensen tussen Nederland en Engeland.
De wereld veranderd. Langzaam.
@renesmurf: Zolang die veranderingen geen verkrachtingen zijn is dat ok.
@ Leibele, Ik ben het niet helemaal met je eens over die nep natuur. Natuurlijk bestaat die wel. Zeker in het begin. Langzaam ontwikkeld het zich dan, en vormt het vanzelf natuur.